Blogi: Internet
Kuka näitä käyttöehtoja monistaa?
27.01.2006 17:55

Muistan kun seitsemän kahdeksan vuotta sitten Soneran www-sivuilla esiteltiin täysin kohtuuttomat, pätemättömät ja lopuksi naurettavat käyttöehdot. Näitä ehtoja tekee joko yksi ja sama lakimies tai sitten niitä kopioidaan sivustolta toiselle järjestelmällisesti.

Digitv.fi -verkkopalvelun käyttöehdot löytyvät sivujen alareunassa olevan "Kaikki oikeudet pidätetään" -linkin takaa. Ensimmäiseksi yritetään esittää, että sivujen selaaminen olisi sallittua vain jos on lukenut ja hyväksynyt nämä ehdot.

Sivujen käyttäjä (jäljempänä "Käyttäjä") sitoutuu noudattamaan ehtoja avaamalla jonkin Digitv.fi -verkkopalvelun Sivun. Sivujen käyttö ei ole sallittua, mikäli Käyttäjä ei hyväksy näitä ehtoja kokonaisuudessaan.
Tämähän ei tietenkään pidä paikkaansa, sillä sivut ovat julkisesti esillä ilman yritystäkään suojata niitä mitenkään "oikeudettomalta" käytöltä. Sivujen selailu on siis täysin sallittua, vaikka ei hyväksyisi ainoataan käyttöehtojen ehtoa.

Jos nyt uskoisin noita käyttöehtoja, niin kuvittelisin jo rikkoneeni niitä.

Käyttäjällä ei siten ole oikeutta tallentaa, kopioida, levittää, näyttää julkisesti tai muuten kaupallisesti hyödyntää Sivuja tai niiden osia missään muodossa ilman Digita Oy:n tai muun oikeudenhaltijan etukäteen antamaa kirjallista suostumusta. Käyttäjällä on kuitenkin oikeus katsella ja lukea Sivuja sekä tulostaa Sivuja tai Sivujen osia omaa henkilökohtaisesta käyttöä varten.
Vaan kun en usko. Minulla on tekijänoikeuslain antama sitaattioikeus eli voin ottaa sivuilla julkaistusta tekstistä lainauksia tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa. Tässä sivuja on lainattu tuossa laajuudessa ja näin ollen voin puuttua tähänkin kieltoon. Tämä on nykyisin hyvin yleistä, kuten myös kuvitelma siitä että linkittämistä sivustojen välillä eli teoksesta toiseen, voitaisiin jotenkin rajoittaa sivuston käyttöehdoilla.

Luonnollisesti käyttöehdoissa pitäydytään kaikesta vastuusta ja selitetään kuinka sivuston ylläpidä eli Digita Oy ei ota mitään vastuuta sivuston sisällöstä. Jos nyt niin sattuisi, että Digita laittaisi sivustolleen vaikka lapsipornoa, niin luulen tuon käyttöehtojen pykälän jäävän kakkoseksi Suomen lainsäädännön ja viranomaisten kanssa.

Yrityksen nimeä lukuunottamatta täysin identtisiä käyttöehtoja löytyy useista palveluista ja oli jo Soneralla aikanaan. Digita yrittää myös käyttöehdoillaan omia tekijänoikeuden itselleen ja ilmoittavat halutessaan rikkovansa myös viestinnän luottamuksellisuuden.

Lähettämällä aineistoa jollekin Digita Oy:n palvelimelle, esimerkiksi sähköpostitse tai WWW-sivujen välityksellä, Käyttäjä myöntää Digita Oy:lle oikeuden maksutta editoida, kopioida, julkaista tai muutoin saattaa lähetetty aineisto yleisön saataviin. Digita Oy ei vastaa Käyttäjien lähettämän aineiston sisällöstä.
Digitalla ei kuitenkaan ole oikeutta julkistaa mitään heille lähettämääni aineistoa ilman minun antamaa lupaa. Jos he julkistavat sähköpostitse heille lähetettyä aineistoa, niin saattavat jopa syyllistyä viestinnän luottamuksellisuutta loukkaavaan tekoon.

Koskahan joku saisi tällaisiin käyttöehtokysymyksiin jotain järkeä. Yritykset tekevät itsetään pellejä julkaisemalla sivuillaan tällaisia käyttöehtoja ja uskottelemalla itselleen eli omille työntekijöilleen, että nämä ehdot ovat päteviä.

Lopuksi Digita ilmoittaa että näihin käyttöehtoihin sovelletaan Suomen lakia. Sinä joka ne aikanaan kirjoitit Soneralle tai missä samat ehdot onkaan ensimmäisen kerran julkaistu. Tarkista onko Digita rikkonut Suomen lakia kopiomalla tekijänoikeudenalaista materiaalia sivuilleen ja ryhdy tarvittaviin toimenpiteisiin. Tuo ei ole mikään sitaattioikeuden piiriin kuuluva lainaus. Toki se voi olla täysin luvallinenkin kopio.

Jään odottamaan kun Digita haastaa minut Helsingin käräjäoikeuteen, kun en ole noudattanut heidän käyttöehtojaan ja julkisesti ilmoitan etten niitä hyväksy, mutta silti aion heidän ylläpitämillään digitv.fi -sivuilla vierailla jatkossakin. Vielä Digitalle tiedoksi, että tähän kirjoitukseen liittyvät erimielisyydet ratkaistaan meidän grillikatoksen takana ;)

Lisätietoja:

Tekijänoikeuskaappausten valvontakeskus: Verkkosivujen käyttöehdot aiheuttivat ihmetystä

 

Copyright © 2008 Je.Org — Do you want to buy this domain name?