Blogi: Internet
Digiboxi ottaa yhteyttä verkkoon
16.04.2006 18:36

Vielä muutama vuosi sitten eteisessäni oli 19-tuuman räkit rivissä ja kotipalvelimet humisivat räkeissä. Edelleen minulla on työhuoneeni nurkassa yksi räkki, joskin tällä hetkellä sen ainoa käytössä oleva laite on tulostin. Tilanne ei välttämättä olisi näin, jos huoneessa ei olisi remontti kesken.

Kirjoittelin aiemmin, siitä kuinka lopultakin siirryin digiaikaan TV-katsojana ja kuinka boxiini saa asennettuna "omia" sovelluksia. Silloin päivittelin, kuinka digiboxiin tarvitaan kohta virustorjunta ja palomuuri kun ne ovat Internetiin kytkettyjä. Oman boxinin voi kytkeä tietokoneen USB-porttiin ja erillisen siirto-ohjelman avulla sinne ja sieltä voi siirtää ohjelmatiedostoja, tallennettuja digi-tv-lähetyksiä ja MP3-tiedostoja.

Tallennusten siirtämisessä kiinnosti erityisesti kaksi käyttötarkoitusta. Ensinnäkin suosikkisarjan jaksojen tai jonkin elokuvan siirtäminen kannettavalle tietokoneelle, mukaanotettavaksi ja katsottavaksi työmatkalla. Tämän jälkeen syntyi ajatus, että miksei tuo boxi voisi olla kytkettynä koneeseen, joka on jatkuvasti netissä, jolloin sen suosikkisarjan uusimman jakson voisi ladata katsottavaksi netin kautta, siltä kotona olevalta digiboxilta.

Hyvin pian netistä lueskeltuani aiheesta saatoin todeta, että sama käyttötarkoitus oli jo keksitty, ilmeisesti moneen kertaan ja tarkoitukseen soveltuvat sovelluksetkin ovat pitkälti olemassa. Eihän siinä siis muuta kuin rakentamaan, paitsi että yksi asia jäi vaivaamaan. Minua ei enää suuremmin kiinnosta nurkissa humisevat palvelimet, kuluttamassa sähköä ja lämmittämässä tilaa, joka muutenkin kaipaa jäähdytystä. Pitäisi siis löytää äänetön, pienikokoinen ja vähän sähköä kuluttava ja siten vähän lämmittävä kone, johon saisi linuxin ajoon.

Lisää lueskelemalla tuli vastaan erilaisia NAS-levyjä ja laitteita, joista oli häkkäilty vaikka millaisia virityksiä. Näistä kiinnostavimmaksi muodostui Linksys NSLU2, jollainen löytyi myös Verkkokaupasta. Laite on tarkoitettu kytkemään USB-kiintolevy tai kaksi sellaista verkkoon useamman käyttäjän kesken. Siis periaatteessa NAS-laite ilman levyjä. Huolellisen tutkimisen jälkeen totesin, että minulla on käyttöä tuollaiselle vaikka se ei tuon digiboxini kanssa toimisikaan odotetusti.

Kolmisen viikkoa sitten kävin hankkimassa oman NSLU2:n. Ensin meni viikon verran testaillessa sen toimintaa USB-levyjen kanssa. Esitetietojen mukaan levy pitäisi alustaa laitteella ext3-tiedostojärjestelmää käyttäväksi tai vaihtoehtoisesti yksi levy voisi olla FAT-tiedostojärjestelmällä. Päivitettyäni laitteen firmwaren eli ohjelmiston, saatoin huomata ominaisuuksien kasvaneen huomattavasti. Nyt se tunnisti jo muualla formatoidun NTFS-levynkin.

Kokeilun ja leikkimisen jälkeen tutustuin siihen, miten tuo saataisiin toimimaan sen digiboxin kanssa. Periaatteessa helppoa eli ei kun vain päivittämään firmware muokattuun versioon, johon voidaan asentaa omia ohjelmistopaketteja laajennukseksi. Koska kyse on open source -ohjelmistoihin perustuvasta firmwaresta, johon on lähdekoodikin saatavilla, niin ei kai voi puhua firmwaren häkkäyksestä. Ymmärtääkseni muutettu versio on jaossa jopa ihan laillisesti.

Laitteen oma muisti ei kuitenkaan riitä kovin suuriin laajennuksiin, mutta ongelman kiertämiseksi se voidaan laittaa käynnistymään ulkoiselta levyltä. Hienoa, tarvitaan siis vain sopivan kokoinen ulkoinen levy, joka voisi olla joko USB-muisti tai oikeasti kiintolevy. Pienen pohdinnan jälkeen päädyin käyttämään jo olemassa olevaa 100 Gt:n mobiililevyä, joka ei tarvitse omaa virtalähdettä. Piti vain saada siirrettyä siellä jo olevat tiedostot muualle, että levyn voisi alustaa uuteen käyttöön.

Tässä vaiheessa huomasin, että firmwaren muokattu versio ei sisältänytkään tukea NTFS:lle ja oli muutenkin huomattavasti vanhempaan versioon perustuva. Uudemmat versiot olivat unstable, joten niiden käyttö ei kiinnostanut. Tässä vaiheessa tuli kuitenkin sopivasti muuta tärkeämpää tekemistä ja tämä projekti sai jäädä hetkeksi odottamaan.

Eilen tiedostoja digiboxista siirrellessäni kyllästyin roikkumaan 5 metrin USB-kaapelin päässä olohuoneessa. Oli tullut aika verkottaa digiboxi. Ilokseni saatoin havaita että uusin muokattu versio sisälsi tuen NTFS:lle ja lisäksi toiseen USB-portiin voisi laittaa kiinni hubin, eli kiinni saisi useammankin kuin kaksi levyä tai minun tapauksessani levyn ja digiboxin. Toistaiseksi sille ei ole tarvetta, mutta onhan se kiva lisä tulevaisuudessa.

Ennen firmwaren päivittämistä piti alustaa systeemilevyksi tuleva ulkoinen levy ext3-tiedostojärjestelmälle NSLU2:n omalla formatoinnilla. Firmwaren päivittäminen onnistui vielä tässä vaihessa aivan samoin, kuin alkuperäiselläkin firmwarella. Myöhemmin sitten on enemmän haasteita kun purkkiin tehdään muitakin muutoksia kuin pelkkä firmware.

Firmwaren asennuksen jälkeen käyttöjärjestelmä pitää siirtää ulkoiselle levylle ja laite muuttaa käynnistymään siltä. Se on edellytys sille että tallennuskapasiteetti riittää muiden ohjelmien asentamiseen. Tämän jälkeen voitiinkin asentaa laitteelle tarpeelliset sovellukset digiboxin käyttämiseksi sen kautta. Oli aika siirtyä rakentamaan verkkoa digiboxin läheisyyteen.

Olen verkottanut talon langattomasti, joten ainoa yläkertaan - jossa olohuone sijaitsee - tuleva verkkokaapeli on Wlan-tukiaseman verkkokaapeli ja tukiasema saa myös sähkönsä sitä kaapelia pitkin. Jouduin siis rakentamaan hieman verkkokaapelointia olohuoneeseen ja joudun sitä vielä myöhemmin korjailemaan, kun sopivan mittaisi kaapeleita ei nyt sattunut kohdalle.

Joka tapauksessa verkkokaapelia jatkettiin Wlan-tukiasemalta digiboxin alla olevaan kaappiin, johon olin päättänyt rakentaa kotiteatterin verkkoliitäntäpisteen. Kaappiin tuli äänetön ja vähän lämpenevä D-Linkin DES-1005D kytkin, joka 5-porttisena riittää NSLU2:n ja Wlan-tukiaseman verkkotarpeisiin. Samassa kaapissa on jo aiemmin sijoitettuja kotiteatterin sähkönjakelupiste, joka piilottaa 10 eri sähköjohtoa eli 15 metriä kaapelia keräämästä pölyä.

Nyt kun verkotukset olivat kunnossa saatoin asentaa NSLU2:den paikalleen yhdessä levynsä kanssa ja kytkeä sen USB-kaapelilla digiboxiin. Oli juhlallisen käynnistämisen aika, joten ei kun virta päälle. Käynnistys kestää pari minuuttia ja sen jälkeen saatoin todeta, että FTP-yhteys digiboxiin syntyy. Testasin vielä tiedostojen siirron boxista ja boxiin ja kaikki näyttää toimivan hyvin.

Tätä varten ei kuitenkaan tarvita 100 Gt:n levyä, joskin ajattelin sen jo alunperin digiboxista tai boxiin siirrettävien tiedostojen välivarastoksi. Ideana on ainakin toteuttaa web-käyttöliittymä, jolla voisi katsoa sähköistä ohjelmaopasta, siirtää tiedostoja digiboxiin ja boxista ja ajastaa digiboxia etänä. Katsotaan miten ja missä vaiheessa tuota ehtii taas rakentamaan.

Sitä ennen pitää ratkoa sellaiset haasteet, kuten miten tämä laite saadaan käynnistymään automaattisesti sähkökatkon jälkeen tai miten se saadaan jopa pysymään päällä sähkökatkon ajan. Ratkaisuja on olemassa, pitää vain valita mitä niistä soveltaa.

Aiempia digiboxi-aiheisia kirjoituksiani:

 

Copyright © 2008 Je.Org — Do you want to buy this domain name?