Blogi: Internet
Onko digitv köyhän miehen Internet?
24.04.2006 23:38

Ennen digitv:n tuloa Suomeen, alkoi hehkutus siitä kuinka se tarjoaisi "internetin" televisiossa. Ajatus perustui mhp-palveluihin, jotka kuitenkin kaatuivat siihen, että digitv-lähetyksissä lähetettävä mhp-palveluiden datavirta on auttomattoman kapeakaistainen, mhp-digiboxeja tai -tv:itä ei ollut, joitakin yksittäisiä ja äärimmäisen bugisia prototyyppitason laitteita lukuunottamatta.

Kun mhp:n maine on mennyttä, yrittää Finnet tehdä palveluista toimivia vaihtamalla niiden nimeä. Nyt puhutaan aktiivi-tv:stä, jonka paluukanavana toimii laajakaistayhteys. Mitähän varten se ei ole suoraan kaksisuuntainen kaapeli-tv-verkko, kun nämä Finnetin aktiivi-tv-palvelut on kuitenkin saatavissa vain heidän omassa kaapeli-tv-verkossaan?

Nimi ei ole kuitenkaan miestä pahentanut, jos ei mies nimeä. Sama pätee myös palveluihin. Nimenvaihdos ei siis tee mhp:stä yhtään sen toimivampaa. Palveluiden käytössä oleva kaistanleveys on edelleen auttamattoman hidas ja sitä voidaan kasvattaa vain ottamaan kaistaa pois tv-kanavilta eli tinkimällä kuvan ja äänen laadusta tv-lähetyksissä.

Finnetin ratkaisussa digiboxi pitää kytkeä paluukanavaa varten ethernet-liitännällä laajakaistayhteyteen. Herää kysymys, että miksi tätä laajakaistayhteyttä ei sitten samantien käytetä molempiin suuntiin, tv:n toimiessa vain näyttölaitteena? Jokin käsittämätön tarve ajaa tunkemaan sitä dataa olemattomalla kaistalla tv-kanavien kyljessä, vaikka käytössä olisi paljon nopeampiakin tapoja. Itseasiassa palvelut toimivat myös pelkän laajakaistayhteyden kautta, mutta vain Finnetin laajakaista-tv-palvelun iptv-boxilla.

Missä ne mhp-palvelut ovat? Finnet tarjoaa omilla chattikanavillaan näitä aktiivi-tv-palveluitaan. Käytännössä palvelut ovat samoja sähköpostipalveluita ja nettisisältöjä, joita se tarjoaa muutenkin laajakaista-asiakkailleen lisättynä teinien rahastukseen tarkoitetuilla kännykkärahastukseen perustuvilla chateillä ja erilaisilla ääriyksinkertaisilla peleillä. Toki näillä ei mitään ohjelmaa lähettävillä kanavilla voi antaa enemmän kaistaa mhp:lle, niin on olevinaan nopeampi. Vain näillä kanavilla ja vain tiettyjen palveluiden osalta.

Ei se ole tyhmä, joka myy olemattomia palveluita riistohintaan, vaan se joka ostaa niitä. Aktiivi-tv on kuitenkin mhp ja se on hidas, eikä siitä nopeaksi muutu, vaikka sattuisi kohdalle toimivakin digiboxi. Finnetin lisäksi kukaan muu ei enää olekaan kiinnostunut mhp:stä, kun ensin MTV3 ja perässä muutkin tärkeimmät tv-kanavat päättivät luopua noista palveluista. Ei siis kannata hankkia digiboxia ainakaan sen perusteella että siinä toimii mhp. Itse käytin sitä jopa digiboxin valintaperusteena. Siis, että se ei yritä epätoivoisesti tukea mhp:tä.

Digitv ei ole köyhän miehen Internet. Köyhällä ei ole varaa ostaa ja tapella niiden bugisten laitteiden ja yhteyksien kanssa, joita digitv:n vuorovaikutteisten palveluiden käyttämiseen tarvitaan. Samalla rahalla saa ihan oikean Internetin, hyvän tietokoneen sen käyttämiseen ja digiboxin digitaalisen tv:n katsomiseen. Näihinkään tosin oikeasti köyhällä ei ole varaa. Vähän vähemmän köyhänkään ei kannata ostaa huonoa. Ei edes kallista sellaista.

 

Copyright © 2008 Je.Org — Do you want to buy this domain name?