Blogi: Internet
Terveisiä Kilpailuvirastolle
10.11.2006 21:12

Olipa kerran pieni ja ketterä laajakaistaoperaattori nimeltä Saunalahti. Sitten tuli iso paha Elisa ja osti pienen kilpailijansa pois häiritsemästä. Kilpailuvirasto ei katsonut tätä hyvällä, vaan päätti että Elisa ei saa pitää Saunalahden verkkoja, vaan sen tulee myydä ne pois.

Niinpä niin. Vaan eipä Kilpailuvirastossa oltu kovinkaan avarakatseisia, kun ei nähty mihin verkkojen myynti johtaa. Tampereella, Riihimäellä ja Hämeenlinnassa verkon asiakkaineen ostivat maakuntien paikalliset puhelinyhtiöt, jotka jo muutenkin toimivat alueella. Pääkaupunkiseudulla pelkät verkkolaitteet ja kaapelit myytiin pikkuoperaattorille, joka oli erikoistunut vain taloyhtiöille myytäviin kiinteistöliittymiin.

Itse asun Nurmijärvellä, jossa ennen tätä kauppaa oli vaihtoehtoisina laajakaistaliittymän tarjoajina ainakin Saunalahti, Elisa, Sonera ja Nebula. Näistä Saunalahti käytti omaa verkkoaan ja muut Elisan verkkoa. Näin minulle on ainakin kerrottu näiden yhtiöiden asiakaspalveluista.

Kaupan jälkeen tarjolla ovat edelleen tasan samat vaihtoehdot, mutta sillä erolla että kaikki käyttävät Elisan verkkoa. Elisa sai siis verkkomonopolin tässä kunnassa.

Tuskin minä valittaisin, jos se Elisan verkko toimisi, mutta kun ei toimi. Kun Saunalahden Saunaverkossa yhteys katkesi 2 vuoden aikana vain silloin kun muutin toiseen osoitteeseen ja silloinkin katkos oli vain 30 minuutin mittainen eli sen mitä kesti laitteiden siirtäminen uuteen osoitteeseen, niin Elisa katkoo yhteyksiä monta kertaa päivässä. Noin puolet katkoista ovat vain muutaman sekunnin mittaisia, mutta toisinaan jopa puolituntia, ellei sitten käy kuten on kolme kertaa käynyt, että joku on kytkenyt koko yhteyden irti keskuksesta ja takaisinkytkentä on kestänyt jopa viikon.

Kun Saunaverkossa yhteysnopeudet tähänkin osoitteeseen muodostuivat täydet 8/1 Mbps ilman poikkeusta, niin Elisan verkossa yhteysnopeus jää heikoimmillaan 6/0.6 Mbps nopeuteen ja parhaimmillaankin se on vain 7.5/0.8 Mbps.

Niin kauan kun mitään kilpailua ei ole, ei Elisalla varmasti ole mitään intressiä parantaa verkkonsa toimintaa. Nykyisessä monopolitilanteessa nykyinen huonosti toimiva verkkokin tuottaa aivan saman liikevaihdoin mitä toimiva verkko ja korjaaminen maksaa rahaa.

Kiitoksia kilpailuvirastolle. Jos olisitte halunneet tehdä päätöksen, joka oikeasti parantaa kilpailua tai edes säilyttää sen, niin olisitte vaatineet Saunalahden koko Internet-liiketoiminnan myyntiä sellaisenaan. Näin edes Etelä-Suomessa olisi ollut edellytykset säilyttää jotain kilpailua. Nyt sellaisesta ei ole tietoakaan.

Kuinkahan monta vuotta menee ennenkuin tänne saadaan taas toimiva kilpailu. Veikkaan että helposti kymmenenkin vuotta ehtii vierähtämään.

 

Copyright © 2008 Je.Org — Do you want to buy this domain name?