Mafiaryhmä

Rivit rakoilevat
23.08.2006 23:39

Sensuuri
11.08.2006 21:51

YT-viikko on joka viikko
01.08.2006 16:54

Olemassaolon tarkoitus
24.07.2006 07:40

Ehdoton hiljaisuus
18.07.2006 13:13

Brändien taistelu
12.07.2006 13:58

Voiman pimeä puoli
07.07.2006 12:42

Oman edun tavoittelua
07.07.2006 01:48

Jatkuvaa riitelyä
30.06.2006 11:18

Poliittista populismia
25.06.2006 23:47

Ensivaikutelma
21.06.2006 23:22

 
Voiman pimeä puoli
07.07.2006 12:42 (Päivitetty: 23.08. 23:47)


Tietyillä toimialoilla kuten teleliikenteessä toimintaa määritellään ja rajoitetaan lainsäädännöllä ja lainsäädäntöä toimeenpanevilla viranomaismääräyksillä. Joillakin on kuitenkin sellainen näkemys, että nämä säännöt eivät heitä koske, ainakaan silloin jos niistä aiheutuu kustannuksia tai niiden toteuttaminen edellyttää työtä. Pääsääntöisesti ei siis koskaan.

Kuten olemme fyysikasta voineet oppia, on jokaisella voimalla vastavoima. George Lucas on opettanut meille jo 1970-luvulta alkaen, että voiman hyvää puolta kompensoi voiman pimeä puoli.

Pahaksi onneksi meidän ei tarvitse tyytyä amerikkalaiseen Hollywood-viihteeseen. Kotimaisessa teleoperaattorikentässä on aikojen saatossa ollut lukuisia hyviä ja pahoja, mutta aina yksi on ollut voiman pimeällä puolella. Ryhmä on kokemusteni mukaan mennyt aina siitä mistä aita on matalin tai vaihtoehtoisesti sieltä, missä aidan ali on päässyt kumartumatta. On tullut havaittua, että määräykset eivät koske heitä ja lait on tehty vain asiakkaan riistämiseksi ja kiusaksi.

Voimassa oleva sähköisen viestinnän tietosuojalaki ja sen pohjalta johdetut Viestintäviraston määräykset, antavat varsin tiukat raamit teleyrityksen toiminnalle. Asiakastietojen käsittely ei tunnu joissakin yrityksissä täyttävän alkeellisimpiakaan määräyksiä.

Asiakastietojen tarkistaminen ei onnistu

Tuoreiden tammi- ja helmikuussa 2006 tehtyjen testien mukaan Ryhmässä asiakastietojen tarkistuspyynnöt hukkuvan Ö-mappiin, koska sellaisiin ei joko vastata tai vastauksen informaatiosisältö on "joo joo" tai "seli seli". Tiedän, että heillä on tiedot minusta talletettuna ja ilmeisesti saavat niitä jollain verukkeella säilyttääkin ainakin seuraavat puoli vuotta. Sen sijaan ihmetyttää että saman "joo joo" -vastauksen minun asiakastietojen tarkistuksesta sai minun lisäkseni myös ystäväni, joka niitä pyysi. Koska tietoja ei kuitenkaan koskaan ole toimitettu eikä pyyntöön vastattu, ei ole mahdollista tarkistaa niiden oikeellisuutta, eikä sitä kenelle ne olisi lopulta suostuttu luovuttamaan.

Suomalaisella on kuitenkin oikeus tarkistaa omat asiakastietonsa ja operaattorilla kuten muillakin palveluiden tarjoajilla on velvollisuus myös antaa seloste niistä. On ilmeisesti tulkittava, että tämä ei koske Ryhmää tai vaihtoehtoisesti se ei koske Ryhmän entisiä asiakkaita.

Salaisten pakkokeinojen käsittely

Keskusrikospoliisin SALPA-järjestelmä on niin salainen, että siitä ei saisi kirjoittaa mitään eikä etenkään sen toiminnasta ja käyttötarkoituksesta. Eipä tarvitsekaan, sillä Ryhmässä voi soittaa myös hyvälle kaverille, joka sattuu olemaan paikallisosaston liiketoimintahaaran johtajana ja kysyä tietoja suoraan häneltä. Hän sitten pyytää niitä järjestelmiä operoivilta henkilöiltä, kertomatta heille edes mihin näitä tietoja tarvitsee.

Tarina kuulostaa pelottavan tutulta ja johti entisen valtion telemonopolin entisiä johtajia käräjille. Koska käräjäoikeuden viesti oli, että minunkin puhelimeni teletunnistetietojen kaivaminen on ollut täysin hyväksyttävää tai ihan vain vähän paheksuttavaa, ei siitä syntynyt edes mitään pelotetta. Nyt kun tiedetään, että rapsut ovat lähes olemattomia, jatketaan samaa hyväksi havaittua ja joustavaa toimintamallia edelleen ainakin Suojelupoliisin ja Ryhmän kesken.

Sähköpostipalveluiden sääntely

Sähköpostipalveluita säännellään ja niiden tulee määräysten mukaan olla myös toimivia. Ryhmällä on kuitenkin aivan oma käsitys toimivasta. Jos 90 prosenttia viesteistä menee edes johonkin järjestelmässä olevaan postilaatikkoon ja jos sähköpostin voi ottaa käyttöön edes 10 päivänä kuukaudessa, niin sähköpostipalvelu on toimiva. En kuitenkaan saanut vastausta ovatko esimerkiksi Ryhmän Internet-osaston tarjoamat nykyiset sähköpostipalvelut heidän omasta mielestään toimivat. Näin ollen käsitys todellisuudesta piti muodostaa sillä perusteella mitä Ryhmä tiedottaa julkisesti ja miten palvelut eivät toimi.

Omasta mielestäni ne eivät ole toimineet viimeiseen yhdeksään kuukauteen (kirjoitushetkellä) kuin auttavasti, mutta missään tapauksessa niistä ei ole voinut käyttää nimitystä toimiva. Palvelussa on ollut viimeisen yhdeksän kuukauden aikana yhteensä 73 sellaista häiriötä tai huoltokatkoa, joista on tiedotettu asiakkaille julkisesti. Palvelussa on myös Ryhmän mukaan huoltokatko säännöllisesti joka yö.

Webmail ei ole toiminut käytännössä koskaan. Tekninen tuki vastaa ja on vastannut asiakkaille jo kolme vuotta, että webmailia ollaan päivittämässä. On julkisestikin ihmetelty sitä mahtaako tuo päivitys valmistua jo tällä vuosikymmenellä vai lopettaako Ryhmä koko liiketoiminnan ennen sitä. Ryhmän toiminnan rakoiltua pahasti keväällä 2006 sai Internet-kapasiteetin valvontaosasto lopultakin yli kolme vuotta leivotun uuden webmailin ulos. Entistä toimivampana, mutta täynnä tietoturva-aukkoja.

Yhtään paremmat eivät ole Ryhmän mobiiliosaston sähköpostipalvelut. Heidän sähköpostipalvelimensa on ollut erilaisilla blokkilistoilla (kirjoittettaessa) jo yli kaksi ja puoli vuotta eikä sitä voi käyttää postin lähettämiseen. Selkeästi on havaittavissa, että palvelimella ei ole minkäänlaista ylläpitoa, eikä sen toiminta kiinnosta ketään. Silti se olisi tarpeellinen esimerkiksi GPRS -yhteyttä käyttäville asiakkaille lähtevän postin palvelimena. Postilaatikoita ja sähköpostiosoitteita matkapuhelinasiakkaille ei ole tarjottu enää vuosiin.

Viranomaisille syötetään pullataikinaa

"Lait ja määräykset on tarkoitettu muita varten. Me toimimme kuten parhaaksi näemme, eikä meidän toimintaa tarvitse ulkopuolisten ohjailla." Edellä oleva on kuin suora lainaus Ryhmän sisäisestä oppikirjasta, jos sellainen olisi olemassa. Ehkä onkin.

Viranomaisille, kuten Viestintävirastolle, syötetään pullataikinaa ongelmista ja määräysten toteuttamisen asteesta. Koska viranomaisella ei käytännössä ole mahdollisuuksia tarkistaa asioiden todellista tilaa, voidaan kaiken väittää olevan kunnossa, määräysten ja lakien mukaista. Todellisuus tulee julki korkeintaan jos joku sen paljastaa tai jos joku mokaa jotain todella pahasti.

Ryhmä on selkeästi voiman pimeällä puolella. 

Copyright © 2008 Je.Org — Do you want to buy this domain name?