Rivit rakoilevat
23.08.2006 23:39
Sensuuri
11.08.2006 21:51
YT-viikko on joka viikko
01.08.2006 16:54
Olemassaolon tarkoitus
24.07.2006 07:40
Ehdoton hiljaisuus
18.07.2006 13:13
Brändien taistelu
12.07.2006 13:58
Voiman pimeä puoli
07.07.2006 12:42
Oman edun tavoittelua
07.07.2006 01:48
Jatkuvaa riitelyä
30.06.2006 11:18
Poliittista populismia
25.06.2006 23:47
Ensivaikutelma
21.06.2006 23:22
30.06.2006 11:18 (Päivitetty: 23.08. 23:47)

Voima joka pitää Ryhmän yhdessä
Kukapa sitä sellaisen kanssa haluaisi yhteistyötä tehdä, joka on aina ja kaikesta samaa mieltä. Siksi Ryhmässä yhteistyö toimiikin niin hyvin (kuin toimii), kun koskaan ei ole pelkoa siitä että kaikki olisivat samaa mieltä. Riita on väärä sana kuvaamaan Ryhmän sisäisiä jännitteitä ja oikeammin kyse onkin toistaiseksi kadoksissa olevasta yksimielisyydestä.
Tiikerinpennunkin on otettava yhteen sisarustensa kanssa, oppiakseen puolustautumaan ja saalistamaan ruokansa. Selvitäkseen siis aikuisena hengissä ja ruokkiakseen poikasensa. Ensimmäiset Ryhmän paikallisosastot perustettiin jo vuonna 1882 ja nykyinen Jees-liittokin jo vuonna 1921. Nämä yli 120 vuotta vanhat paikallisosastot ovat kuitenkin edelleen aivan yhtä pentuja kun tuoreemmatkin niistä.
Tiikerinpentujen on hyvä kartuttaa taitojaan yhdessä ja niin on Ryhmään kuuluvien paikallisosastojenkin. Siinä kun tiikeri on nopea oppimaan, niin Ryhmän oppimista ei kannata odottaa hengitystään pidättäen. Osassa niitä osataan paljonkin, osassa jonkin verran ja suuressa osassa ei mitään muuta kuin etsiä kadoksissa olevaa yksimielisyyttä.
Voima joka pitää Ryhmän erillään
Monesti on tullu ihmetellyksi, mikä estää suurimpia Ryhmän paikallisosastoja valtaamasta ympärillään olevia pienempiä pois. Ilmiselvänä vastauksen olen pitänyt jatkuvan riitelyn perinnettä. Pienten on helpompi riidellä pienimmistäkin asioista. Kukaan ei halua riidellä suuren kanssa. Monessa tapauksessa tämä ei kuitenkaan ole estänyt, ehkä vain hidastanut paikallisosastojen yhdistymistä.
Yhdistymisen hyödyt ovat kuitenkin Ryhmässä marginaalisia. Paikallisesti ehkä voidaan olla vahvempia ja pärjätään paremmin sellaisia kilpailijoita vastaan kuin Lissu tai Surina. Liian suuresta koosta ei kuitenkaan ole Ryhmässä apua, päinvastoin. Lissu, joka aiemmin tunnettin nimellä Helsingin paikallisosasto sai tuntea tämän nahoissaan. Vai saikohan. En ole ihan varma, että kuka tunsi ja mitä tunsi. Joka tapauksessa Helsingin paikallisosasto sai lähteä Ryhmästä, sillä se oli liian suuri.
Ryhmässä jokaisella paikallisosastolla on yksi ääni. Ei siis kannata olla suuri, vaan voisi luulla, että mielummin useampi pieni, jotka tekevät yhteistyötä keskenään. Ei kuitenkaan näinkään, sillä Ryhmässä ei tehdä enemmistöpäätöksiä, vaan kaikki päätökset tulee tehdä yksimielisesti. Jos yksimielisyyttä ei saavuteta, niin yritetään parin viikon päästä uudestaan. Kokemusten mukaan tätä voidaan jatkaa kuukausiakin, kunnes yksimielisyys lopulta löytyy.
Jatkuvan riitelyn motiivi
Jatkuva riitely auttaa pysymään jatkuvasti valppaana. Se onkin tärkeää Ryhmässä, sillä aina kun on pakko tehdä yhteistyötä on yhdellä tai useammalla paikallisosastolla mahdollisuus rahastaa myymistään palveluista ylihintaa. Samaan aikaan muiden osaksi jää suunnaton kateus, joka ilmenee silloinkin kun kukaan ei rahasta, mutta joku edes potentiaalisesti hyötyy jostain toimenpiteestä.
Riitely on myös tärkeää telemonopolin ylläpitämiseksi. Vuosia sitten julkisuudessakin puhuttiin Valtion omistaman teleyhtiön monopolin purkamisesta. Todellisuudessa tämä monopoli oli ja on silmänlumetta verrattuna Ryhmän monopoliin. Ryhmällä on alueillaan täydellinen kaapelimonopoli, jota ne käyttävät häikäilemättä kaapeleiden maksajaa eli asiakasta vastaan. Aikanaan kun kaapelit on vedetty, olivat paikallisosastot yhdistyksiä tai osuuskuntia ja kaapeleiden vetämisen maksoivat yhdistyksen jäsenet eli asiakkaat. Kaapelit ovat kuitenkin siirtyneet paikallisosastojen omistukseen hyvinkin mielikuvituksellisten omaisuusjärjestelyjen seurauksena.
Kaapelit ovat ainoa rahanarvoinen asia, joka Ryhmällä on ja siitä ne pitävät kiinni kynsin ja hampain. Olen itse henkilökohtaisesti nähnyt, kun Ryhmään kuuluvan paikallisosaston asentaja käy kiinteistössä irtikytkemässä valmiin yhteyden vain siksi että kilpailijalle voidaan vastata saatavuuskyselyyn ei-oota.
Kaapelista kannattaa aina rahastaa ja kilpailijalta sitä kannattaa aina pantata.
Mihin jatkuva riitely on johtanut
Jatkuva riitely on Ryhmässä niin syvällä ja talon tapa, että jokainen uusi jäsen joutuu siihen tutustumaan ja osallistumaan haluamattaankin. Ei tällaisesta jatkuvasta riidan haastamisesta ja haasteeseen vastaamisesta voi selvitä ilman seurauksia. Ryhmässä ne seuraukset ovat johtaneet häikäilemättömään oman edun tavoitteluun.