Korkeapaineen toteuttamat roskapostikampanjat
03.04.2006 18:50 (Päivitetty: 06.04. 08:26)

Korkepaine näyttää harjoittavan näitä roskapostikampanjoita hyvinkin laajasti. Se ei itselleni ollut toki mikään yllätys, kun olen heidän kampanjaehdotuksiinsa törmännyt edellisessä työssänikin. Onneksi tuolloin ei heidän ehdotuksensa mennyt läpi ja yksi operaattori jätti nolaamatta itsensä.

Tänään näitä korkeapaineistettuja roskaposteja on tullut useampiakin. Keskon Andiamo-kampajasta on kirjoitettu jo oma tarinansa, joten en käy sitä enempiä toistamaan. Sen lisäksi vastaan on tullut mm. Energiapolar Oy:n vastaava kampanja, jossa samaan tapaan johonkin tietokantaan on jo talletettu tietoni valmiiksi, ilman minun lupaani ja tietoisena siitä että tiedot on ilmoittanut joku muu kuin minä.

Energiapolarin sivuilla on kyllä rekisteriseloste:

Henkilötietoja kerätään, käsitellään ja käytetään asiakkaiden suostumuksella Energiapolarin asiakassuhteen hoitamiseksi ja yhteydenpitoon. Rekisterin tietoja käytetään tarjousten, etujen ja ajankohtaistiedotteiden lähettämiseksi asiakkaalle. Lisäksi tietoja voidaan käyttää asiakaspalvelun kehittämis- ja tilastollisiin tarkoituksiin.
Jälleen kerran vaan seloste ei ole täydellinen tai ei mitenkään liity siihen, miten Energiapolar tai Korkeapaine ovat saaneet juuri minun yhteystietoni, kenen suostumuksella, mihin käyttötarkoitukseen yms. Sen sijaan mainittu tietolähde joko ei pidä paikkaansa tai on puutteellisesti ilmaistu:
Henkilötietoja kerätään ja käsitellään Energiapolarin toimesta asiakkaista, jotka osallistuvat yhtiön nettikampanjaan. Tietolähteenä ovat asiakkaalta osallistumisen yhteydessä kerättävät tiedot. Tiedot kerätään internet-sivuston kautta erilaisilla lomakkeilla.
Päivähän menee jatkuvaksi valittamiseksi, jos näistä jokaisesta alkaa tekemään valituksia virallisen protokollan mukaisesti. Sen lisäksi viranomaisille toimitettavat postitse lähetetyt valitukset tulevat kalliiksi kun niitä lähettää useamman päivässä, eikä kukaan ole velvollinen korvaamaan niihin haaskautuvaa aikaa ja rahaa.

Tämä onkin yksi perusta, jolle näitä roskapostikampanjoita rakennetaan. Muita syitä ovat edullisuus ja teoreettisiksi jäävien sanktioiden (sakko tai vankeus) epätodennäköisyys ja rangaistusasteikon lievyys. Yhdessä nämä mahdollistavat sääntöjen systemaattisen ja ammattimaisen rikkomisen, josta pahimmillaankin voi saada vain pienet sakot. Teoreettiset enintään yhden vuoden vankeusrangaistukset, kun käytännössä jäänevät vain järeimpiin roskapostitustapauksiin, joissa on kyseessä ehkä jopa satoja miljoonia roskapostiviestejä ja vuosia jatkunut roskapostitus.

Tässä tapauksessa valitukset tuttuihin osoitteisiin ja Energiapolarille rekisteriselosteen mukaisesti osoitteeseen Susanne.martin@energiapolar.fi.

Lisäys 04.04.06 klo 8: Lienee syytä mainita, että Korkeapaineen tai mainostajienkaan ei ole todettu syyllistyneen mihinkään rikolliseen toimintaan. Tapahtumia voidaan kuitenkin tarkastella lainsäädäntöä vasten ja todetaan, että itse mainostoimisto voi tehdä melkein millaisen kampanjan tahansa ilman laillista vastuuta, sillä mainostaja on se jota pahimmassakin tapauksessa syytetään ja kenties tuomittaisiin lainvastaisuuksista. Toki mainostoimistoilla on toisenlainen vastuu, eli tekemällä jatkuvasti lain tai hyvien tapojen vastaisia mainoksia on varmasti pian entinen mainostoimisto.

Lisäys 06.04.06 klo 8: Kampanjaa on ilmeisesti muutettu siten, että "ilmiannetun" kaverin osallistumislomaketta ei enää esitäytetä kaverin tiedoilla. Tältä osin hyvä homma.

Aiempia roskapostikampanjoihin liittyviä kirjoituksia:

Tämä kirjoitus on vapaasti kopioitavissa ja edelleen julkaistavissa, kunhan kirjoituksen alkuperäinen lähde mainitaan.

 

Copyright © 2008 Je.Org — Do you want to buy this domain name?