Sampopankin verkkopankki altis verkkohyökkäyksille
26.03.2008 13:43
Sampopankki asentaa vakoiluohjelmia
26.03.2008 12:50
Lapsiporno.info verkkohyökkäyksen kohteena
16.02.2008 17:55
Kylmä temppu Microsoftilta
12.07.2006 13:47
Windows 98 ja ME -käyttäjät vapautuvat kuukausittaisesta päivityskierteestä
07.07.2006 12:31
Palvelin- ja konesalivuokrauksen turvallisuus mietityttää
03.06.2006 23:02
DNA liittyy roskaoperaattoreiden joukkoon
31.05.2006 23:40
Spycar paljastaa tietoturvapalveluiden heikkouden vakoiluohjelmien torjunnassa
08.05.2006 22:46
Responsewave vastaa, ettei roskaposti ole roskapostia
21.04.2006 08:50
Finnet kasvatti postilaatikoiden kokoa
19.04.2006 19:50
Käyttävätkö kunnat sähköpostia vastuuttomasti?
19.04.2006 17:59
Sisäministeriö raportoi salaisten pakkokeinojen käytöstä
12.04.2006 16:35
07.07.2006 12:31
Microsoft vapauttaa Windows 98 ja ME -käyttäjät kuukausittaisesta päivittämisen tuskasta, lopettamalla tuen ja tietoturvapäivitysten julkaisemisen näille käyttöjärjestelmille. Monelle Windows-käyttäjälle se on helpotus, kun ei enää tarvitse kuukausittain hakea Windowsupdate-palvelusta uusia päivityksiä vanhaan ja jokaisen päivityksen jälkeen entistä enemmän temppuilevaan tietokoneeseensa.
Kotikäyttäjälle se voi olla lyhytaikainen helpotus, kun järjestelmää ei tarvitse enää päivitellä, sikäli kun sitä on tähänkään päivään asti päivitelty. Mikäli kone ei ole Internetiin kytketty, niin tuskin on päivityksiäkään asenneltu, mutta niiden merkityskin on silloin varsin vähäinen. Vähäinen taitaa kuitenkin olla niiden kotikoneiden määrä, jotka eivät ole vähintään modeemiyhteydellä Internetissä. Vähäinen on tosin modeemikäyttäjienkin määrä.
Monelle vanha 98:lla tai ME:llä varustettu kone on kotikäytössä vielä aivan riittävä, jos koneella käytännössä vain käytetään pankkipalveluita ja muita tuttuja nettipalveluita. Tällöin koneen käyttö voi olla jopa turvallistakin, vaikka siinä muuten olisikin pahojakin haavoittuvuuksia, kunhan se vain on kunnollisen palomuurin takana tai siinä on käytössä toimiva ohjelmallinen palomuuri.
Microsoftin näkökulmasta on ymmärrettävää, että kahdeksan vuotta vanhaa käyttöjärjestelmää ei enää tueta, jos sen jälkeen on julkaistu jo kolme uudempaa työpöytäversiota. ME ei tosin ole niin vanha ja sen jälkeen on julkaistu vain XP. Järjestelmän arkkitehtuuri on kuitenkin sama vanha kuin 98:ssa ja tästä virityksestä olisikin jo aika päästä eroon.
Valitettavaa vaan on, että Microsoftin tuki ei kotikäyttäjälle merkitse suuressa mittakaavassa juuri mitään. Tuleehan Internet-operaattoreilla edelleen vastaan asiakkaita, jotka ovat jollain ihmeellä hengittäneet vielä vanhan Windows 3.1:n toimimaan verkossa, kun ei ole uudempaan ollut tarvetta. Sitä voi sitten arvailla mitä kaikkia aukkoja ja ongelmia tuollaisessa systeemissä on ja saatavilla olevan tietoturvan määrä on liki nolla, jos sitä mitataan virusskannereiden, palomuurien ja muiden tietoturvaohjelmistojen määrällä. Se on tietty positiivista, että niiden määrä on niin vähäinen, että ei ketään kiinnosta edes noissa systeemeissä olevien aukkojen hyväksikäyttäminen. Tämä voi olla myös 98 ja ME -käyttäjien pelastus, kun näiden järjestelmien määrä laskee tai on jo laskenut riittävän alhaiseksi.
Operaattoreiden tuskaa nämä tukemattoman käyttöjärjestelmäversion käyttäjät kuitenkin lisäävät, kun merkittävä asiakaskunta käyttää niitä, mutta tarjottavista (lisä)palveluista näiden käyttöjärjestelmien tuki putoaa pois. Tämä tuska sitten näkyy asiakkaalle joko siten, että tarjolla ei ole palveluita, jotka toimivat vanhoilla käyttöjärjestelmillä ja niissä toimivilla varusohjelmistoilla tai palveluiden kehittämiseen ja tukeen panostetaan laajasti ja valtaosa asiakkaista maksaa siitä, että palvelut toimivat vähemmistönä oleville vanhojen järjestelmien käyttäjillekin. Luulen, että kilpailu ja kvartaalitalouden realiteetit ajavat kohti ensimmäistä ja vanhan järjestelmän käyttäjä jää maksumieheksi, maksaessaan Internet-yhteydestään ja -palveluistaan saman kuin muutkin, vaikka suurin osa niistä ei toimikaan hänen koneessaan.
Pitäisikö siis heittää pois hyvä ja toimiva tietokone, joka ei kuitenkaan jaksa pyörittää mitään tämän päivän käyttöjärjestelmää, vai antaako olla sen "toimivan" ja vanhan Windows-version koneessa ja odottaa päivää jolloin kone päästää viimeisen kerran käyttösavut pihalle?