Kylmä temppu Microsoftilta
12.07.2006 13:47

Microsoft teki aika kylmän tempun lakkauttamalla Windows 98 ja ME -käyttöjärjestelmien tuen ja sitä myötä myös päivitykset ja julkistamalla samantien perään, niitä vaivaavia vakavia haavoittuvuuksia. En analysoinut haavoittuvuuksia syvällisesti, mutta näyttäisi jopa mahdolliselta, että ainakin yksi niistä on sellainen, jolta edes ohjelmallinen palomuuri ei suojaa Windows-koneessa. Ei vaikka palomuuri kykenisi tunnistamaan ja estämään vahingollisen verkkoliikenteen.

Mietin, että onko tämä nyt jotenkin parempi vaihtoehto, kuin se että Microsoft olisi jättänyt kertomatta aukoista. Ehkä kuitenkin on, sillä tämä ainakin teoriassa hiillostaa kaiken tuen ulkopuolelle jääneitä Windows-käyttäjiä päivittämään uudempaan Windowsiin. Käytännössä siis myös uudempaan tietokoneeseen tai vaihtoehtoisesti vaihtamaan käyttöjärjestelmänsä esim. johonkin päivittyvään Linuxiin, joka vielä toimii vanhassakin koneessa.

Laajamittaiseen Linuxiin siirtymiseen en usko, koska kynnys tähän on edelleenkin huomattavan korkea. Niin on toki Windowsin päivityksessäkin eli käytännössä ainoiksi teiksi jäävät pysyminen vanhassa tai koneen vaihtaminen/päivittäminen. Tässä yhteydessä kannattaa kuitenkin muistaa, että myös Windows XP on vanha ja sen tukipäivien päättymistä altaan laskea välittömästi kun Microsoft joskus saa lopultakin Vistan julkaistua. Se on kuitenkin varmaa, että XP:lle ei ole tukea vielä kuuden vuoden kuluttua, kuten 98:lle oli ostopäivästä laskettuna.

Pohdittavaksi tulee, olisiko nyt aika vaihtaa kuitenkin pois Windowsista ja siirtyä esimerkiksi Mac-käyttäjäksi. Monelle se voisi olla hyvä vaihtoehto, joskaan onko mitään takeita MacOS:n päivitysten ja tuen saatavuudesta tulevaisuudessa. Toisaalta, onko mihinkään käyttöjärjestelmän osalta näitä takeita? Tuskin.

Se kuitenkin on varmaa, että tällä hetkellä mikä tahansa muu tuettu käyttöjärjestelmä on vähemmän hyökkäysten kohteena kuin Windows. Samoin on varusohjelmistojen kanssa. Tulevaisuuden tilanteesta ei osaa sanoa kukaan, muuta kuin että haavoittuvuuksien hyväksikäyttö tuskin vähenee ihan lähivuosina. Ainakaan sitä odotellessa ei kannata hengitystään pidätellä.

 

Copyright © 2008 Je.Org — Do you want to buy this domain name?