Disney liittyy roskapostittajien joukkoon
11.04.2006 16:05 (Päivitetty: 12.04. 00:24)

Disneyn roskapostittava "kerro kaverille" -kampanja tuo roskaamiseen mukaan kansainvälisen näkökulman. Disney lähettää suomenkielistä roskapostia, mutta tekee sen Yhdysvalloissa sijaitsevalta palvelimelta. Kumman tai minkä maan lakia tuohon sovelletaan vai sovelletaanko kummankin?

Yhdysvalloissa roskapostin lähettäminen on sallitua, mutta lähettäjän tulee tarjota ns. opt-out menetelmä, jolla lähettäjälle voidaan kertoa, että jatkossa tältä ei haluta enää kaupallista sähköpostiviestintää. Tässä tapauksessa sellaista ei kuitenkaan tarjota, joten luultavasti viesti rikkoo myös USA:n roskapostilakeja.

Return-Path: www@b.disneyinternational.com
Delivery-Date: Tue, 11 Apr 2006 13:10:06 +0300
Received: from mrelay1.starwave.com (mrelay1.starwave.com [199.181.135.91])
Received: from b.disneyinternational.com (intlweb23.starwave.com [10.192.74.183])
	by mrelay1.starwave.com (Postfix) with ESMTP id B02CB48DD
	for <roskapostittaja@je.org>; Tue, 11 Apr 2006 03:22:48 -0700 (PDT)
Received: (from www@localhost)
	by b.disneyinternational.com (8.11.6/8.11.6) id k3BA9v229160;
	Tue, 11 Apr 2006 10:09:57 GMT
Date: Tue, 11 Apr 2006 10:09:57 GMT
Message-Id: <200604111009.k3BA9v229160@b.disneyinternational.com>
To: jussi.makela@disney.com
Subject: Disney Channel's Email a Friend
Errors-To: bounces@dig.com
From: email@channeldisney.fi
Sender: www@b.disneyinternational.com
 
Hei, 
 
Ystäväsi Roskapostin lähettäjä näki tämän hauskan jutun ja haluaa näyttää 
sen sinullekin. Klikkaa alla olevaa linkkiä:
 
http://www.disney.fi/DisneyChannel/
 
Kiitos,
 
Disney Channel

Koska viesti on suunnattu suomalaisille, se lähetetään suomenkielisille sivuille syötettyyn sähköpostiosoitteeseen ja viestin kieli on suomi, voitaneen lähteä siitä olettamuksesta, että viestiin voidaan soveltaa myös suomalaista lainsäädäntöä.

Sivuilla ei ole minkäänlaista mainintaa siitä miten osoitetietoja käsitellään, eikä itse viesti sisällä tietoa osoitelähteestä. Viestin lähettäjäksi esitellään Disney ja enemmän tai vähemmän tunnettu "ystävä". Viestin luonne on selkeästi kaupallinen, koska siinä mainostetaan Disney Channelin mainossivustoa. Viestin lähettäjän osoite (email@channeldisney.fi) on kuitenkin olematon, sillä verkkotunnusta channeldisney.fi ei ole olemassakaan. Voimme jäädä arvuuttelemaan, onko kyseessä inhimillinen virhe vai tahallinen teko, vihaisten vastausten kadottamiseksi.

Kampajan toteuttaja ei itsestään selvästi selviä tuosta sivustosta tai sähköpostiviestistä ainakaan itselleni. Sivustolla on kyllä viitteitä Saksassa toimivaan FEEDMEE Design GmbH -yritykseen, jonka sivuilla mainitaan asiakkaana Disney Channel. Sivustoon liittyy myös Buena Vista Home Entertainment Ab, joka vastaa ainakin Disneyn videoliiketoiminnasta Suomessa.

Tämähän on jo ennestään tuttua eli kerrotaan "kavereille":

  1. Buena Vista Home Entertainment Ab:n toimitusjohtaja Mats Caneman (mats.caneman@disney.com)
  2. Buena Vista International Finland Jussi Mäkelä (jussi.makela@disney.com)
  3. Feedmee Designin Susanne Lüchtrath (susanne@feedmee.de)
  4. Feedmee Designin Gerhard Menschik (gerry@feedmee.de)
  5. 10 tuntemaasi kansanedustajaa
  6. kuluttajaviraston ylijohtaja ja kuluttaja-asiamies Marita Wilska (marita.wilska@kuluttajavirasto.fi)
  7. tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio (reijo.aarnio@om.fi)

En kehota ryhtymään roskapostittajaksi, vaan osallistumaan Disneyn mainoskampanjaan. Lisäksi voit kertoa oman näkemyksesi kampanjasta samoille henkilöille myös itse lähettämälläsi sähköpostilla.

Disneyn käyttöehdot

Disneyn käyttöehdot menevät lähelle kärkeä huvittavimpien käyttöoikeusvitsien kategoriassa. Disney luonnollisesti "syyllistyy" jokaiseen tunnettuun ja aiemmin käsiteltyyn ylilyöntiin, mutta he ovat myös innovoineet omia muualla tuntemattomia rajoituiksia ja ehtoja. Kaikki luonnollisesti pätemättömiä.

Mitään Disneyme.com-sivuilla tai millä tahansa Disneyn omistamalla, hoitamalla, valtuuttamalla tai valvomalla www-sivustolla olevaa materiaalia ei saa kopioida, jäljitellä, julkaista uudelleen, siirtää, postittaa, lähettää tai levittää millään keinoin. Voit kuitenkin ladata yhdelle tietokoneelle yhden kopion materiaalista henkilökohtaista, ei-kaupallista käyttöä varten edellyttäen, että kopioit myös tekijänoikeus- ja muut omistusoikeusmääräykset.
Onko tästä nyt pääteltävä, että Disneyn mielestä heidän julkisia sivujaan ei saa ladata edes omalle koneelleen lukemista varten ilman, että aina lataa myös nämä käyttöehdot. Vastaavasti en heidän mielestään ilmeisestikään saa lukea näitä sivuja omalla koneellani, jos jo luon niitä työkoneellani tai vaikka kirjastossa. Nämä käyttöehdot eivät muuten ole millään Disneyme.com -sivustolla, eikä löytämäni linkki niihin ollut sellaisella sivustolla.
Tämän sopimuksen tarkoitusperien täyttämiseksi tällaisen materiaalin käyttö millä tahansa muulla www-sivustolla tai muussa verkkoympäristössä on kielletty.
Kesken käyttöehtojen aletaankin puhumaan sopimuksesta. Sellainen edellyttäisi kahta osapuolta, enkä ole sopinut Disneyn kanssa mitään.

Positiivista ja uutta Disneyn käyttöehdoissa on se, että sen sijaan että haluaisivat tekijänoikeudet kaikkeen heille lähetettyyn palautteeseen, he ilmoittavatkin, etteivät halua luovia ideoita, ehdotuksia tai materiaaleja. Disneyllä joku on siis oivaltanut kuitenkin mitä tarkoittaa tekijänoikeus ja ettei se poistu yksipuolisilla käyttöehdoilla ja ilmoituksilla. Toki Disney sitten kuitenkin tuttuun tapaan ottaa itselleen kaikki oikeudet siihen mitä heille on lähetetty. Jotenkin ristiriitaista.

Disney puhuu lainkäyttöalueista ja määrittelee maantiedettä varsin mielenkiintoisesti:

Jos ei muuta mainita, sivuilla olevien materiaalien tarkoitus on vain mainostaa ohjelmia, elokuvia ja muita tuotteita, joita on saatavana Yhdysvalloissa, sen alueella ja siirtomaissa, suojelualueilla sekä Suomessa.
Sivuilla myös luonnollisesti listataan maita, joihin sivuilta ei saa ladata mitään ohjelmistoa sekä muita lataamista rajoittavia ehtoja, ihan kuin joku niitä lukisi ja noudattaisi. Tämä on kuitenkin enemmän Yhdysvaltain miehitysvaltaa kuin Disneyn politiikkaa. Sen vaan on pakko alistua valtion pakotteisiin.

Kylläpä onkin harvinaisen amerikkalaista tuubaa nämä käyttöehdot.

 

Copyright © 2008 Je.Org — Do you want to buy this domain name?