Sisäasiainministeriön kansliapäällikön tietoverkkotuntemus on ala-arvoista
14.03.2006 21:10 (Päivitetty: 15.03. 22:59)

Korjattu 15.3. kansiapäällikkö Viljasen nimi oikein. Aiemmin oli vahingossa tullut kirjoitettua Virtanen.

Perjantaina IT-viikko uutisoi sisäasiainministeriön kansliapäällikkö Ritva Viljasen käsittämättömän lausunnot tietoverkoista tehtävistä hyökkäyksistä ministeriötä kohtaan. Viljasen sanojen mukaan olisi ymmärrettävissä että ministeriön verkkoon yritetään murtautua n. 10 kertaa minuutissa eli yli 400 000 kertaa kuukaudessa.

Mikähän sisäasiainministeriössä lasketaan murtautumisyritykseksi tai hyökkäykseksi, jota termiä Viljanen ilmeisesti itse käytti. Jos sellaiseksi lasketaan jokainen sellainen yhteydenotto tcp- tai udp-porttiin, joka estetään palomuurissa, niin luku varmaankin on aivan oikea. Jos sen sijaan kyse olisi todellisesta hyökkäyksestä, niin kyse olisi jo niin suurista luvuista, että ministeriön verkkoliikenteestä luultavasti suurin osa koostuisi pelkistä hyökkäyksistä ja luvallista liikennettä olisi vain murto-osa siihen verrattuna.

Sisäasiainministeriö tiedotti Viljasen virkaanastumisen yhteydessä seuraavasti. "Sisäasiainministeriön ylimpänä virkamiehenä kansliapäällikkö johtaa monialaista virastoa, jonka johtaminen edellyttää muun ohella yhteistyökykyä, muutosjohtamistaitoja sekä henkilöjohtajan ominaisuuksia. Ritva Viljanen on aikaisemmalla toiminnallaan osoittanut omaavansa näitä taitoja." Tätä taustaa vasten on ymmärrettävää, että kansliapäällikkö ei ymmärrä tietoliikenteestä mitään, mutta ei välttämättä se, että menee päästämään tällaisia sammakoita suustaan.

Sammakkona tämä ei ehkä ihan vedä vertoja Liikenne- ja viestintäministeriön roskapostilaskelmille, jotka perustuvat täysin virheellisiin tulkintoihin useista erillistä ja keskenään vertailukelvottomista tilastoista.

Mikä näiden sammakoiden tarkoitus on?

Liikenne- ja viestintäministeriö yrittää toki nostaa profiiliaan ja näyttää kuinka hyvin se on onnistunut taistelussa roskapostitusta vastaan. Vahinko vaan, että sen hallinnonalaan kuuluva viestintävirasto kiistää luovuttamistaan tilastoista tehdyn tulkinnan oikeellisuuden ja heidän toimialaansa juuri kuuluvat nämä roskapostiasiat.

Sisäasiainministeriön motiiveja voi vain ihmetellä. Luultavasti kyse on profiilin nostamisesta ja metelin pitämisestä populistiseen tyyliin. Jopa ministeriön virkamiehet ovat havainneet, kuinka LVM:n ja lastensuojelujärjestöjen populistinen lapsipornovouhotus on tuottamassa tulosta ja nämä ovat saamassa, koko kansan mitassa tarkasteltuna, kaikessa hiljaisuudessa sensuurin Internetiin. Mitähän kansalaisoikeuksia polkevaa sisäasianministeriö seuraavaksi vaatii, torjuakseen tätä heidän toimintaansa merkittävästi uhkaavaa kansainvälistä verkkoterrorismiaTM?.

Epäilen että samalla laskentakaavalla koko Suomen turvallisuutta uhkaa päivittäin ainakin 24 miljoonaa hyökkäystä, eikä lukuun sisälly suurimpiin yrityksiin ja julkisiin laitoksiin kohdistuvat hyökkäykset. Laskentaperusteena on käytetty 1,3 miljoonaa laajakaistaliittymää sekä täysin subjektiivisesti valittua yhteen laajakaistaliittymään viikon aikana kohdistuneiden palomuurin blokkaamien yhteyksien määrää. Luvulla ei tietenkään ole mitään todellisuuspohjaa, mutta sitä voisi hyvin käyttää populistisiin tarkoituksiin.

 

Copyright © 2008 Je.Org — Do you want to buy this domain name?