Liikenne- ja viestintäministeriö julkisti roskapostin vastaisen sivuston
31.01.2006 21:33

Liikenne- ja viestintäministeriön Roskapostipaketti nimeä totteleva roskapostin vastainen sivusto yllättää tällä kertaa aidon positiivisesti. Kokonaisuuden kasaamisessa on nähty oikeasti vaivaa ja kasattu aidosti riippumaton tietolähde kertomaan roskapostista eli mitä se on, miten sitä voi torjua ja ehkäistä sekä roskapostiin liittyvästä lainsäädännöstä.

Kokonaisuus on aiheen mukaan asiallisesti jäsennetty ja tieto on esitetty selkeästi ja ymmärrettävästi, sekä navigaation että sivukartan avulla. Linkkejä muihin verkossa oleviin sisältöihin on käytetty runsaasti, mutta ei liian paljon ja niistä tärkeimmät on kasattu myös erilliselle linkkisivulle. Ehdottomasti positiivisinta palvelussa ovat kuitenkin sen käyttöehdot:

Sivustolla olevaa tekstiä saa kopioida, hyödyntää, esittää ja käyttää myös kaupallisesti hyväksi, edellyttäen, että tekstin uudelleen käyttäjä ilmoittaa samalla lähteeksi tämän verkkosivuston (www.roskapostipaketti.fi). Sivustolla olevia kuvia saa käyttää vain liikenne- ja viestintäministeriön luvalla.

Eipä tule itselläni mieleen yhtään ainoata suomalaista viranomais(en)palvelua, jossa suoraan sallittaan sisällön käyttäminen hyväksi jopa kaupalliseen käyttötarkoitukseen. Tämä on kuitenkin erittäin hyvä lähtökohta, sillä näin esimerkiksi Internet-operaattorit voivat sisällyttää valitsemiaan osia Roskapostipaketista omiin tietoturvamateriaaleihinsa. Se että kuvien käyttö kielletään ilman lupaa ei oikestaaan ole mikään ongelma, sillä sivuston kuvamateriaali on lähinnä heikosti piristävää oheiskuvitusta, eikä sinänsä tuo mitään lisäarvoa muuten hyvään sisältöön.

Jotain huonoa löytyy kaikista palveluista ja niin tästäkin. Selviteltäessä operaattoreiden palveluita on ainakin osassa näistä asiavirheitä tai puutteita verrattuna palveluiden todelliseen sisältöön. Ilmeisesti informaatio on poimittu operaattorien Internet-sivuilta, josta sen olisi toki saanut virheettömänäkin.

Palvelun valikkorakenteessa on pieni kömmähdys, kun roskapostin eri tyyppien esittelyssä siirrytäänkin epäloogisesti ja ilmeisen virheellisesti torjunta ja ehkäisy pääotsikon alle. Niin ikään valikkorakenteessa oleva sanasto-otsikko avautuu muuhun palveluun verrattuna epäloogisesti ponnahdusvalikkona. Jäin myös ihmettelemään miksi sisältö on rajattu tiukasti pieneen tilaan ja suurellakin näytöllä sitä joutuu rullaamaan vierityspalkkien avulla, vaikka teksti muuten näytölle mahtuisikin.

Kokonaisuudessaan kuitenkin hyvä palvelu, josta monen muun viranomaisen vastuulle kuuluvan palvelun tuottamisessa ja ylläpidossa tulisi ottaa oppia. Pienet virheet varmasti saadaan korjattua, jos tahtoa palvelun ylläpitämiseen löytyy muuten. Ainakin itse toivon, että tälle palvelulle ei käy kuten tietoturvaoppaalle, jonka sisältö vanhenee käsiin. Tämä sivusto itseasiassa sopisi hyvin myös tietoturvaoppaan sisällöksi ja selkeästi viranomaisilla olisikin vielä paljon parannettavaa yhteistyössä ja sen koordinoinnissa. Parempi kuitenkin näin, kun Roskapostipaketin sisältöä saadaan nyt hyödyntää muuallakin.

Lisätietoja roskapostista saa lisäksi Kai Puolamäen verkkosivustosta Ei-toivottu viestintä Internetissä, jota ei kuitenkaan ole linkitetty Roskapostipakettissa. Je.Orgin saamien tietojen mukaan sivusto oli työvaiheessa linkitetty, mutta ministeriö on halunnut sivuston linkittämisen poistamista, ennen Roskapostipaketin julkistamista. Eipä yllätä.

 

Copyright © 2008 Je.Org — Do you want to buy this domain name?