Viestintä

Osta sika säkissä
09.01.2008 09:48

Digi-puuroa
15.12.2006 17:24

Pettävätkö kodinkonekauppiaat kuluttajia?
03.12.2006 11:26

 
Blogi: Viestintä
Osta sika säkissä
09.01.2008 09:48

Olin eilen tekemässä yhtä maailman vaikeimmista ostoksista eli hankkimassa digiboksia anopille. Sen lisäksi, että koko tehtävä on jo lähtökohtaisesti tuomittu epäonnistumaan, ovat kodinkonekauppiaat tehneet siitä myös vaikeaa.

Bokseja on kyllä esillä jos jonkinlaista, mutta mitä voi päätellä tuotteesta pakkauksen perusteella tai sillä, että hyllylle on asetettu näytille boksi, mutta sitä ei ole kytketty mihinkään kiinni. Sitä ei siis voi mitenkään koekäyttää.

Vaatimukseni boksille olivat vähäiset, mutta silti ilmeisesti riittävän vaikeat, sillä tarjonta tuntui supistuvan heti alkuunsa olemattomiin:

  • Ylen käyttämät tekstitykset pitää toimia, jos ne nyt toimivat yhdessäkään boksissa täydellisesti,
  • boksin ei tarvitse olla tallentava, tai oikeastaan ei saa olla,
  • sen pitää toimia kaapeli-tv-verkossa ja kun itselläni ei ole kaapelia, niin
  • sitä pitää voida testata kaupassa,
  • korttipaikka ja CONAX pakollisia,
  • turhat kanavat pitää voida poistaa listalta
  • kanavat pitä voida järjestellä haluamaansa järjestykseen tai
  • ainakin ne pitää voida itse numeroida kuten haluaa
  • numeroin valitsemalla pitää voida valita itse valitun numeroinnin mukainen kanava, eikä jonkun byrokraatin valitseman LCN-numeroinnin perusteella.

Johan tuossa olikin vaatimuksia, kun omakaan boksi ei täytä noita alkuunkaan, eikä edes sen kaapeliversio.

Menin Jumbon kauppakeskukseen Vantaalla, kun oli sinne muutakin asiaa, vain todetakseni siellä pidettävän bokseja vain hyllyillä tai laatikkokasojen päällä tuulettumassa. En nimittäin löytänyt ko. kauppakeskuksesta yhtään liikettä, jossa boksia olisi päässyt testaamaan. No Stockalla ei käynyt, joten ehkä vika oli minun.

Mustapörssi esitteli bokseja kuormalavalle pinotussa röykkiössä, josta ehkä pari boksia oli kaivettu kasan päälle tuulettumaan. No se paljon kertookin boksista. Anttilassa oli sentään laitettu hieno rivi bokseja hyllyyn, mutta mitäpä niitä nyt mihinkään kytkemään kiinni. Olivathan kaikki TV:t eihan eri seinälläkin.

Tilanne ei yhtään parantunut Veikon Koneessa, jossa osa laitemalleista oli nähtävillä hyllyssä ja suurin osa suljetuissa pahvilaatikoissa. Ei kun jatkamaan matkaa alakertaan ja siellä oleviin suuriin marketeihin. Citymarketissa bokseja oli valtavat lavalliset ja oikein oli laitettu teksti, että "valitettavasti meillä ei ole tv-antennia, joten emme voi näyttää laitteissamme tv-kuvaa". Hienoa! Ei sillä ,että laitteita olisi edes ollut esillä niiden kasattujen pahvilaatikoiden ulkopuolella.

Viimeisenä oljenkortena sitten Prismaan, jossa pahvilaatikot oli pinottu hyllylle. Se siitä testaamisesta. Mainittakoon, ettei yhdessäkään näistä liikkeistä yksikään myyjä ollut kiinnostunut myymään yhtään mitään. Ei edes sen vertaa, että olisi saanut tietää olenko kiinnostunut 500 euron blue-ray-soittimesta, 5000 euron plasma-digi-tv:stä vai 50 euron halpisdigiboksista. No siitä viimemainitusta, mutta sitäpä ne eivät tienneet.

Tässä vaiheessa alkoi ottaa päähän niin paljon, että päätin lähteä pois koko kauppakeskuksesta. Ainoa positiivinen asia, joka vastaan tuli oli Welhon WLAN, jonka kautta saatoin N800:lla surffata Afterdawn.com -sivustolta eri digiboksien arvosteluja.

Päätin jatkaa boksinhankintamatkaa kohti Tammistoa, josta on tullut monta viihde-elektroniikan laitettakin ostettua, puhumattakaan muista kodinkoneista. Täällä ensimmäiseksi Giganttiin ja nyt ajatuksella, että etsitään myyjä käsiin ja jos ei bokseja pääse testaamaan niin kaupanteko siirtyy välittömästi muihin kauppoihin.

Yllätys oli suuri, kun myyjä totesi, että kyllä se käy, "Mistä laitteista olisit kiinostunut?" Kaivoin sitten tuon Afterdawnista hakemani listan esille ja tsekattiin mitä laitteita liikkeestä löytyisi. Muutama hyvät arvostelut saanut laite löytyi hyllystä ja pienen testaamisen jälkeen lähti diVision VDC9440B mukaan. Mitenkään täydelliseltä sekään ei vaikuttanut, mutta täydellistä digiboksia en ole koskaan nähnytkään. Tämä vaikutti kuitenkin tähän käyttöön parhaiten sopivalta ja sitten sen näkee käytännössä kuinka metsään mentiin.

En kyllä tämän kokemuksen jälkeen yhtään ihemettele, jos ihmiset ostavat paskaa paketissa, kun digiboksinsa hankkivat. Kun ainoat annetut vertailumahdollisuudet jäävät hintaa, boksin ulkonäköön ja kokoon, jota sitäkään ei pääse vertailemaan kaikissa liikkeissä, tai pakkauksen ulkonäköön ja kokoon. Positiivista, joskin säälittävää, että myyjän valheitakaan ei tarvitse kuunnella, kun myyjää ei näy. Ei sillä että ne mitään noista laitteista kuitenkaan käytännössä tietäisivätkään, kun vertaa omaan tietomäärään parin illan nettisurffailun ja kolmen vuoden boksinkäyttökokemuksen jälkeen.

No boksi tuli hankittua ja nyt odotetaan millaiset kommentit siitä saadaan viikonloppuna.

 

Copyright © 2008 Je.Org — Do you want to buy this domain name?