Osta sika säkissä
09.01.2008 09:48
Digi-puuroa
15.12.2006 17:24
Pettävätkö kodinkonekauppiaat kuluttajia?
03.12.2006 11:26
Pettävätkö kodinkonekauppiaat kuluttajia?
03.12.2006 11:26
Kuvaputki-TV, LCD-TV, Plasma-TV, DVD-tallennin, kiintolevytallennin, DVD-VHS-yhdistelmä... Kaikki tämän viikonlopun aikana postilaatikkoon kannetuista mainoksista poimittuja laitteita, joille kaikille on yhteistä digi-tv-virittimen puuttuminen.
Analogiset tv-lähetykset päättyvät kahdeksan kuukauden kuluttua ja edelleen kuluttajille myydään laitteita, jotka eivät ole valmiita digiaikakauteen. Itse en pidä erillistä digisovinta minään valmiutena. Sehän on vain laite, jolla vanhan aikakauden laitteet muutetaan toimimaan uuden aikakauden tekniikan kanssa. Ei kai voida oletaa että tänään ostettu TV – hinta 400-3000 euroa – ei toimi enää kahdeksan kuukauden kuluttua. Näin kuitenkin on todellisuus, suurimmalle osalle kaupattavista TV:istä. Odotan mielenkiinnolla, kuinka paljon näitä laitteita kaupataan vielä ensi syyskuussa.
Kodintekniikan alalle on jotenkin juurtunut viimeistään digi-tv:n yhteydessä sellainen käytäntö, että vajavaista laitetta myydään ilman mitään mainintaa sen vajavaisuudesta. Jos TV:stä ei erikseen mainita että siinä on digi-tv-viritin, niin sitä ei varmasti ole. Sama pätee DVD- ja kiintolevytallentimiin.
Toinen kummallisuus on digi-tv-laitteen kyky näyttää DVB-tekstityksiä. Yleensä puhutaan siitä osaako laite Ylen tekstitykset, vaikka nykyisin näitä samoja tekstityksiä näyttää käyttävän myös MTV3, maksullisilla kanavillaan. Mikäli yhteensopivuutta tämän tekstitystavan kanssa ei ole erikseen mainittu, niin voi olla varma ettei sitä ole. Jos se on mainittu, niin on sitten toinen juttu kuinka hyvin se toimii.
Näiden sijaan kyllä yleensä mainitaan erilaisia puolitotuuksia HDTV-valmiudesta, vaikka kukaan ei todellisuussa tiedä mitä kopionesto – siis käytönesto – -tekniikoita moinen tulee aikanaa sisältämään, eikä siten ole mitään takuuta että kyseisellä TV:llä voi koskaan nauttia HTDV-lähetyksistä. Viritintähän niiden lähetysten katsomiseen ei ole yhdessäkään nyt myytävässä digi-virittimellisessäkään TV:ssä.
Yksi myymälävalhe muiden joukossa on päivitykset. Kaikki nämä puuttuvat ominaisuudet ovat luonnollisesti tulossa juuri ensi viikolla tai ensi kuussa tähän laitteeseen softapäivityksenä. Laitehan luonnollisesti kykenee päivittämään itsensä tv-verkon kautta. Näin siis myyjän mukaan. Todellisuudessa niitä päivityksiä ei koskaan tule tai ne eivät ainakaan korjaa näitä ongelmia. Maahantuoja ei myöskään jaa niitä päivityksiä tv-verkon kautta, koska jakelun hinta on saatavaan hyötyyn nähden kohtuuton. Asiakkaan vaihtoehdoiksi jää päivityksen asentaminen itse, laitteen kiikuttaminen huoltoon viikoiksi tai koko jutun unohtaminen.
Onko oikeasti toimivien laitteiden määrä niin pieni ja hinta niin suuri, että pakko on jotenkin kusettaa kuluttajalta rahat pois? Tuntuu että kaupan käynnissä on nykyisin muutenkin sellainen asenne, että rahat pois kun et kuitenkaan osta meiltä mitään tulevaisuudessa. Tämä onkin todella hyvä ja toimivaksi todettu konsepti.
Toinen mieleen tuleva vaihtoehto on, että näillä tarjouksilla saadaan se kuluttaja kauppaa ja voidaan sitten myydä se digi-tv-laite, kun ne analogiset ovat juuri päässeet loppumaan. Tai jos kuluttaja on tarpeeksi valveutunut, niin osaa ehkä itsekin kysellä sitä digi-tv-laitetta. TV-kaupassa näin voi ollakin. Pitää ehkä käydä tutustumassa asiaan henkilökohtaisesti. Noiden muiden laitteiden osalta tiedän että karu totuus on toimivien digi-tv-valmiiden laitteiden vähyys ja noita vajaasti toimivia laitteita myydään täyttä häkää.
Vinkki: Älä osta TV:tä tai tv-lähetysten nauhoittamiseen tarkoitettua laitetta, jossa ei ole digi-tv-viritintä, joka osaa myös DVB-tekstityksen. Testaa sitä laitetta käytännössä oikealla tv-lähetyksellä, jotta näet näyttääkö se tekstitykset oikein vai ei. Jos kyseessä on tallennin, niin varmista, että se tallentaa ja näyttää tekstitykset myös tallennettuista lähetyksistä.