Viestintä

Osta sika säkissä
09.01.2008 09:48

Digi-puuroa
15.12.2006 17:24

Pettävätkö kodinkonekauppiaat kuluttajia?
03.12.2006 11:26

 
Blogi: Viestintä
Digi-puuroa
15.12.2006 17:24 (Päivitetty: 15.12. 23:01)

Suomen digi-tv-sekoilun alkutaipaleilla, kun ensimmäisiä toimilupia jaettiin, pidettiin kanavanippuun sisällytettävien kanavien enimmäismääränä neljää tai viittä kanavaa. Näin voitaisiin taata, että kuvaa ei tarvitse pakata liikaa ja kuvan laatu pysyy riittävän hyvänä.

Kun havaittiin että kuvan laatu ei sittenkään ole niin paljon parempi digi-tv:ssä, niin mentiin ja myönnettiin lisää toimilupia olemassa oleviin kanavanippuihin. Ensin Canal Digital sai neljä kanavaa (en nyt muista montako niistä oikeasti oli uusia) C-nippuun ja perään MTV3:lle myönnettiin lupa yhdelle uudelle kanavalle B-nippuun ja Canal Digital sai luvan lastenohjelmia näyttävälle Disney Channelille.

Nyt viimeisimmällä kierroksella Walt Disney Company sai vielä lisää kanavatilaa C-nipusta. Toki heräsi kysymys, että onko todellisuudessa kysymys samasta Disney Channelistä, vai mahdollisesti toisesta sellaisesta. Disneyllä kyllä materiaalia riittää.

Näiden lisäksi rakennetaan uusi E-nippu, – D-nippuhan on mobiili-tv:tä varten tuhlattua taajuusaluetta – johon toimilupa myönnettiin vaatimattomasti vain kuudelle samanaikaiselle lähetettävälle kanavalle, joita tarjoaa kahdeksan eri toimijaa. Näiden lisäksi samaan nippuun tungetaan vielä seitsemäntenä Ruotsin TV.

Mitä näillä kaikilla toimiluvilla saadaan, maahan joka vielä n. 20 vuotta sitten oli vain kahden tv-kanavan maa. Saadaan entistä huonompaa kuvaa lähettäviä kanavia, joilla mono tai stereoäänellä lähetetään jotain suttuista audiomateriaalia suttuisen kuvan tueksi. Monikanavaisesta äänesta on turha uneksiakaan tässä maassa.

Ilmaisissa kanavissa huono kuvanlaatu vielä menisi, jos ei olisi jo analogisen TV:n aikana tottunut parempaan. Sen sijaan maksu-tv:ltä odottaisi hyvää kuvanlaatua ja monikanavaista ääntä. Vaan eipä mitä. Muutama viikko sitten MTV3:n maksu-tv-kanavat olivat ilmaiseksi katsottavissa yhtenä lauantaina. Ilmeisesti tarkoitus oli näin markkinoida kanavien sisältöä, mutta kuinkahan tuo markkinointi mahtoi onnistua, kun tekstitykset eivät toimineet, kuva oli suttuista puuroa ja ääni latistettu kuin se olisi pakattu liian tiukasti. Kun vielä sisältö oli ikivanhoja sarjoja uusintoina, niin minä ainakin vakuutuin siitä että en moisia kanavia tarvitse. En vaikka sieltä lähetettäisiin formuloita – uusintana.

Kun ensi syyskuusta valittavana on ainakin 27 eri TV-kanavaa, niin voi kysyä mistä niihin saadaan katsojat ja miten niihin kannattaa hankkia laadukasta sisältöä. Itse tulen olemaan tyytyväinen jos Discovery- ja Eurosport-kanavat tulevat olemaan erikseen myynnissä, mutta pelkäänpä tässä vain kusetetun ministeriötä ja nämä kanavat tulevat todellisuudessa olemaan saatavilla vain jonkin Plus-TV:n kautta samassa nipuissa MTV3:n ja ehkä jopa Nelosen maksukanavien kanssa. Näitäkin toki katsoisi mielummin laadukkaan kuvan kera, ilman puurofiltteriä ruudulla.

Lisäys: Walt Disney Company sai vahvistuksen ja jatkoa väliaikaiselle toimiluvalleen, jolla on jaettu Disney Channel -kanavaa. Kanavan jakelusta vastaa Canal Digital ja kanava on ostettavissa ja osana Canal Digitalin kanavapakettia.

Vaikka luvat näennäisesti jaetaan eri yhtiöille on maksukanavien myynti hyvin keskittynyttä, eivätkä uudet kanavat juurikaan lisää kuluttajien mahdollisuuksia valita minkä maksukanavan tilaa. Swelcomin (Nelonen) elokuvakanavan, Discoveryn ja Eurosportin osalta jäädään odottamaan mitä kautta ne on tilattavissa. Pahasti pelkään että ensimmäinen menee Plus TV:n kautta tilattavaksi samassa paketissa MTV3:n kanavien kanssa ja jälkimmäiset osaksi Canal Digitalin kanavapakettia. Sillä kun on jo oikeudet satelliittijakeluun ja ensin mainittu on jotenkin sotkeutunut Plus TV:hen.

 

Copyright © 2008 Je.Org — Do you want to buy this domain name?