Blogi: Politiikka
Onko passin hinnan 143 prosentin korotus maltillinen?
21.07.2006 14:15

Uusi biometrinen, vain viisi vuotta voimassa oleva, passi maksaa 46 € kun vanhan 10 vuotta voimassa olevan passin saa vielä muutaman päivänä ajan 40 euron hintaan.

Passin hinnan korotus ei todellakaan ole maltillinen. Useimmilla passia vaativilla mailla on passin voimassaololle sellainen ehto, että sen tulee olla voimassa vähintään 6kk silloin kun maahan mennään, riippumatta siitä meneekö maahan päiväksi vai kuudeksi kuukaudeksi. Joidenkin maiden vaatimus on jopa niin, että passin tulee olla voimassa vähintään 6kk maasta poistuttaessa.

Näin ollen nykymallisen (vanhan) passin käyttökelpoinen voimassaoloaika on 9,5 vuotta (114 kk) ja uuden biometrisen passin vain 4,5 vuotta (54 kk). Näillä ajoilla ja uuden ja vanhan passin hinnoilla laskettuna tämä ministeriön mielestä maltillinen korotus on 143%!

Biometrisen passin hinta meillä on kuitenkin maltillinen, verrattuna esim. useisiin EU-maihin, vaikka joissakin maissa passin saa halvemmallakin:

  • Iso-Britannia veloittaa aikuisten 10 vuoden passista £51 (n. 75 €) ja alle 16-vuotiaille myönnettävästä 5 vuoden passista £34 (n. 50 €).
  • Saksassa alle 26 vuotiaat saavat vain 5 vuoden passin hintaan 37,50 € ja 26 vuotiaasta alkaen 10 vuoden passi 59 €.
  • Hollannin passien voimassaoloajasta en tiedä, mutta hinta on n. 50 €
  • Ruotsissa passista veloitetaan 400 kruunua (n. 43 €) ja se on voimassa visii vuotta.
  • Tanskassa passin hinnoittelu perustuu passin hakijan ikään. Aikuisten passi maksaa 600 kruunua (80 €), alle 18-vuotiaiden 155 kruunua (21 €) ja yli 65-vuotiaiden 350 kruunua (47 €). Voimassaoloajasta en tiedä.
  • Itävallassa aikuisten passista veloitetaan 69 € ja lasten siruttomasta passista vain 26 €.
  • Belgian viisi vuotta voimassa olevat passit maksavat aikuisilta 71 € ja lapsilta 41 €. Lisäksi hintoihin lisätään paikalliset verot, mikä ne sitten ovatkaan.
  • Ranskassa passin hinta on 60 €.

Mielenkiintoista on kuitenkin useissa maissa oleva käytäntö, että lasten passi on voimassa enintään viisi vuotta, vaikka aikuiset saisivatkin passin kymmeneksi vuodeksi. Tämä on järkevää silloin kun lasten passi on myös oleellisesti edullisempi kuin aikuisten. Toki on sanottava, että passin valmistuskustannuksiin tuskin vaikuttaa sen voimassaoloaika, eli sikäli kaikkien passien pitäisi olla saman hintaisia.

Matkustusasiakirjana kelpaa myös henkilökortti, silloin kun liikutaan EU:n alueella, Sveitsissä, pohjoismaissa, San Marinossa, Liechtensteinissa tai Sloveniassa. Koska henkilökortti on kuitenkin lähes passin hintainen (40 €) ja voimassa vain viisi vuotta ei sitä kannata pelkästään matkustusasiakirjaksi hankkia.

EU-ajokortti kyllä kelpaa ajo-oikeuden todistamiseen ja siinä tilanteessa henkilöllisyydenkin todistamiseen ainakin koko EU:n alueella ja laajemminkin Euroopassa. Suomessa se kelpaa aivan yleisesti henkilöllisyystodistukseksi. Sitä ei voida kuitenkaan kelpuuttaa matkustusasiakirjaksi edes EU:n alueella, koska siitä puuttuu tieto henkilön kansalaisuudesta. Siitä selviää kyllä myöntäjä maa, sekä henkilötunnus tässä maassa, mutta ei kansalaisuutta, mikä on matkustusasiakirjassa tarpeellinen tieto. Hinnaltaan (40 €) se olisi kuitenkin ylivertaisen edullinen muihin mainittuihin verrattuna, kun se vielä toistaiseksi on voimassa aina siihen asti kunnes haltija täyttää 70 vuotta.

Kaiken kaikkiaan koko henkilöntunnistusasiakirjojen järjestelmä vaikuttaa mielettömältä rahastukselta. Erilaisia vihkoja ja kortteja on lukuisia eri versioita ja jokaisen uuden version kohdalla hintaa nostetaan ja kelpoisuusaikaa lasketaan. Henkilökorttien osalta kelpoisuusaikoja on lyhennetty jopa takautuvasti mitätöimällä kaikki tiettyä päivämäärää vanhemmat kortit.

 

Copyright © 2008 Je.Org — Do you want to buy this domain name?