Tuleeko Suomeen tietoturvavero?
18.12.2004 12:00 (Päivitetty: 29.12. 22:42)


Maksatko tarpeettomasti tietoturvasta vai onko tietokoneesi tietoturva jäänyt hoitamatta? Kuluttajaviraston mukaan kaikki laajakaista-asiakkaat tarvitsevat tietoturvapalvelun ja jos sellainen ei sisälly hintaan, on siitä mainittava.

Kuluttajaviraston 24.11.2004 julkaiseman tiedotteen mukaan laajakaistaliittymien markkinoinnissa pitää kertoa, jos hinta ei sisällä turvallisen käytön kannalta tarvittavia tietoturvaohjelmia.

Tilaa uusi halpalaajakaista, ilman tietoturvaa!

Eipä tule mieleen yhtään mainosta, jossa mainostaja kertoisi tuotteestaan puuttuvan jotain oleellista. En ole mikään markkinoinnin ammattilainen, mutta kuvittelisin, että sellainen mainos ei kovin paljon edistäisi tuotteen myyntiä. Mainokset on kuitenkin ymmärtääkseni tarkoitettu lisäämään tuotteen tai palvelun myyntiä tai tekemään mainostettua yritystä tai sen tuotteita tunnetuksi.

Näen tässä siis rivien välissä käskyn sisällyttää jokaisen laajakaistaliittymän hintaan virustorjunta- ja palomuuriohjelmistot. Jos ei nyt ihan käskyn, niin sitten kuluttajavirastossa on oltu vielä ovelampia ja arveltu operaattoreiden sisällyttävän tietoturvapalvelun laajakaistan hintaan, niin ei tarvitse haukkua omaa tuotetta omassa mainoksessa.

Periaatteessahan ajatus on hyvä, mutta varsin lyhytnäköinen. Entäpä jos asiakas ei tarvitse sitä tietoturvapalvelua? Voidaan tietty ajatella, että ei se haittaa kun se on ilmainen. Todellisuudessa mikään ei ole kuitenkaan ilmaista ja joku sen aina maksaa. Internet-palvelut ja -yhteydet maksaa aina tavalla tai toisella asiakas.

Kuluttajavirasto on suuressa viisaudessaan todennut jokaisen tarvitsevan tietoturvapalvelua. Ehkä näin onkin, mutta miksi pitäisi ottaa välttämättä se palvelu, joka on saatavilla juuri siltä valitulta Internet-operaattorilta. Kuluttajallahan on monta muutakin tapaa hankkia itselleen tietoturvapalvelu ja tämä antaisi Internet-operaattorille tarpeettoman kilpailuedun, muihin verrattuna.

Mistä muualta tietoturvaohjelmiston saa?

Tänä päivänä useimmissa uusissa tietokonepaketeissa on mukana suuri määrä oheisohjelmia. Osa tarpeellisia, osa täysin tarpeettomia. Käytännössä kaikki koneet on varustettu Internet-valmiudella ja usein myös virustorjunta- ja palomuuriohjelmistolla eli tietoturvaohjelmistolla. Riippuen konepaketista, virustorjunta myös sisältää jopa kolmen vuoden päivitykset viruskuvauksiin ja ehkä jopa ohjelmistoon.

Tällaisen koneen ostajalla joko on tai hän melko varmasti hankkiin myös laajakaistayhteyden, mutta hän ei tee mitään operaattorin toimittamalla tietoturvapalvelulla. Jos sellainen kuitenkin kuuluu liittymän hintaan, joutuu asiakas maksamaan turhaan ylimääräisestä tietoturvaohjelmasta tai -palvelusta, jota ei kuitenkaan käytä.

Tietoturvaohjelmiston voi hankkia myös kaupasta tai suoraan verkosta ostaen. Ohjelmiston hinta vaihtelee valmistajan ja päivitysten mukaan. Mitä pidemmäksi aikaa haluaa päivitykset ja viruskuvaukset, sitä enemmän ohjelma maksaa. Hinta haarukka ohjelmistolle ja vuoden päivityksille on n. 35-70 €/käyttöooikeus. Jokaiselle tietokoneelle pitää olla oma käyttöoikeus tai ohjelmistosta on hankittava useamman koneen versio.

Tarpeelliset tietoturvaohjelmistot tai -ominaisuudet voivat myös kuulua käyttöjärjestelmään. Jokainen uusi MacOS X:llä varustettu Macintosh-tietokone sisältää jo käyttöjärjestelmän oman palomuurin, eikä Mac-maailmassa virusuhka ole ollenkaan sitä luokkaa kuin Windows-maailmassa. Myös jokaisessa Linux-jakelussa tulee mukana tarpeellinen palomuuri ja virustorjunnan tarvetta Linux-ympäristössä ei ole. Näiden käyttöjärjestelmien osuus on kovin marginaalinen, mutta pitäisikö näiden järjestelmien käyttäjien maksaa silti tietoturvasta, jota he eivät tarvitse?

Myös Windows XP:ssä on riittävä peruspalomuuri yleisimpiin käyttötarkoituksiin. Tämän käyttöjärjestelmän osuus ei enää olekaan marginaalinen. F-Securen tietoturvaohjelmiston käyttäjillä Windows XP on yleisin käyttöjärjestelmä. DNA:n asiakkailleen tarjoamassa dna Nettiturva -palvelussa yli 60 prosentilla asiakkaista on Windows XP tietokoneensa käyttöjärjestelmänä.

Onko Kuluttajavirasto väärässä?

Mielestäni on. Tästä muodostuu uusi tietoturvavero, jota peritään kaikilta laajakaistakäyttäjiltä, eikä vain niiltä jotka tietoturvaohjelmistoa käyttävät ja tarvitsevat. Kuluttaja tarvitsee kyllä opastusta, mutta on kuluttajan edun vastaista, että kuluttajan etuja valvova viranomainen esittää lausuntoja, joiden voi jo ennalta nähdä johtavan tilanteeseen, jossa kuluttajan valinnan mahdollisuudet vähenevät ja kulut nousevat.

Itse näkisin järkevämpänä, jos asia esitettäisiin siten että laajakaistan käyttö edellyttää Windows-käyttöjärjestelmän kanssa ajantasaista virustorjuntaa ja palomuuria ja muissa käyttöjärjestelmissä palomuuria. Lisäksi operaattori voisi olla velvoitettu tarjoamaan kuluttaja-asiakkaalle tällaiset ohjelmistot tai palvelut tarvittaessa erillistä veloitusta vastaan tai osoittamaan myyjän, jolta ohjelmistot on ostettavissa.

Jokainen kuluttaja voi itse antaa palautetta suoraan kuluttajaviranomaisille, jos tuntee etujansa poljettavan. Kuluttajaviranomaisen tehtävä on tarkastella asioita riittävän laaja-alaisesti ja toimia kuluttajan eduksi kokonaisuudessa, eikä vain yksittäisessä yksityiskohdassa.

Janne K Edelman

 

Copyright © 2008 Je.Org — Do you want to buy this domain name?